Teşvik Hesapla
DUYURULAR
Geri

5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Kanunu'na İlişkin Değişiklik

Resmi Gazete
03.02.2021

03 Şubat 2021 Tarihli ve 31384 Sayılı Resmî Gazete ’de yayınlanan 7263 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile, 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunu ve 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’na ilişkin 31/12/2023 tarihinde sona eren gelir vergisi, damga vergisi ve sigorta prim teşvikleri 31/12/2028 tarihine kadar uzatılmıştır.


Ayrıca;

    1.    Ar-Ge veya tasarım personelinin yüksek lisans yapanlar için bir buçuk yılı, doktora yapanlar için iki yılı geçmemek üzere merkez dışında geçirdiği sürelere ilişkin ücretlerin %100’ünü aşmamak şartıyla Cumhurbaşkanınca ayrı ayrı veya birlikte belirlenecek kısmının gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilmesi hususundaki, ilgili Ar-Ge veya tasarım personelinin en az 1 yıllık kıdem süresi şartı kaldırılmıştır.

 

   2.    Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde doktora mezunu personelin üniversitelerde Ar-Ge ve yenilik alanında ders vermesi veya Ar-Ge ve tasarım personelinin teknoloji geliştirme bölgelerinde bulunan girişimcilere mentorluk yapması durumunda haftalık 8 saati aşmamak şartıyla, bu çalışmaları gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilecektir. Buna ilave olarak Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde gelir vergisi stopajı teşvikine konu edilen toplam çalışma sürelerinin %20’sini aşmamak kaydıyla, ilgili Kanun maddesinde belirtilen durumlar haricinde ilgili personelin bu merkezler dışında geçirdikleri süreler de gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilir. Ayrıca %20 olarak belirlenen oran Cumhurbaşkanı tarafından %50’ye kadar artırılabilecektir.

 

     3.    5746 Sayılı Kanun’un 2’nci maddesinde belirtilen “Temel Bilimler” kapsamı, “Desteklenecek Programlar” olarak değiştirilmiş ve tanımı, “Yükseköğretim kurumlarının matematik, fizik, kimya ve biyoloji lisans programları ile Yükseköğretim Kurulundan alınan görüş üzerine Bakanlıkça belirlenecek diğer programları” şeklinde ifade edilmiştir.

 

     4.    5746 Kanun kapsamındaki destek ve teşvik unsurlarından yararlananların ilgili Kanunda öngörülen şartları taşıdıklarına ilişkin tespitler en geç 2 yıllık süreler itibarıyla yapılırken, bu süre 3 yıla çıkarılmıştır.

İLETİŞİM
Kurumsal Personel Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.
ADRES:
Vadistanbul Bulvar Ayazağa Mh. Azerbaycan Cd. No:109 I 2A Blok Kat:11 No:84-85-86 34485 Sarıyer/İstanbul
E-MAIL:
Copyright © 2020 Kurumsal Personel Dan. Hiz. A.Ş.
web tasarım: studyocrea