Teşvik Hesapla
DUYURULAR
Geri

Çalışma Hayatında Değişiklikler Öngören Kanun Tasarıları

TBMM
25.03.2016
Çalışma Hayatında Değişiklikler Öngören Kanun Tasarıları

(Tasarılar Henüz Meclise Sunulmuş Olup Meclis Komisyonlarında İncelenecektir)

23.03.2016 tarihinde hükümet tarafından TBMM'ye sunulan 1/693 ve 1/694 Esas Numaralı iki kanun tasarısı ile çalışma hayatında bazı değişiklikler öngörülmektedir. Tasarıların kanunlaşması halinde öngördüğü değişiklikler özetle şu şekildedir:

  1. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarından en az 1 defa nakdi düzenli yardımlardan yararlanmış olanların ikamet ettiği hanede 5510 sayılı Kanun’un 60’ıncı maddesinin (c) bendinin 1 numaralı alt bendi kapsamında bulunanlardan(herhangi bir sosyal güvencesi olmayıp aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olanlar ile genel sağlık sigortalılığı ya da bakmakla yükümlü olduğu kişi bulunmayan 18 yaşını doldurmamış çocuklar) İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak kaydıyla, istihdam edilenlerin sigorta primi işveren hissesi spek alt sınırı üzerinden 1 yıl süreyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından karşılanacaktır. İşverenlerin teşvikten yararlanabilmesi için bu kişilerin işe alındığı yıldan bir önceki takvim yılının sigortalı ortalamasına ilave olması gerekmektedir.
  2. 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 56’ıncı maddesinde yapılan değişiklik ile yıllık ücretli izin, tarafların anlaşması ile bir bölümü 6 günden az olmamak üzere en çok 5’e bölünebilecektir.
  3. 5510/60-(g) bendi kapsamındaki genel sağlık sigortalılarının(herhangi bir sosyal güvencesi olmayan, aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden fazla olup gss primlerini kendi ödeyenler) 25 yaşını doldurdukları güne kadar olan gss prim borçları tahsil edilmeyecektir. Maddenin yayım tarihinden önce ödenen primler iade/mahsup edilmeyecektir.
  4. 6356 Sayılı Kanunun 28’inci maddesinde yapılan değişiklikle, sendikaların ayni/nakdi yardım yapabileceği kişilere harp malulu olanlar, 5510/47-8. Fıkrada sayılan vazife malulleri, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındakiler, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındakiler, 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanuna göre nakdi tazminat/aylık hakkı bulunanlar eklenmiştir.
  5. Yükseköğretim kurumlarında yapılacak stajlar 3308 sayılı Kanun kapsamına alınacaktır.
  6. 3308 sayılı Kanunda sayılan tanımlara ‘’eğitim birimi’’‘’staj’’‘’tamamlayıcı eğitim’’ tanımları eklenmiş ve Kanun kapsamına alınmıştır.
  7. Çırak olabilme şartlarından ‘’14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış olmak’’ şartı kaldırılmıştır. En az ilköğretim mezunu olmak şartı ise ‘’en az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olmak’’ olarak değiştirilmiştir.
  8. 3308 sayılı Kanuna eklenen geçici madde ile, 2016-2017 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar uygulanmak üzere, aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere asgari ücretin net tutarının %30’undan az ücret ödenemeyecektir. Bu şekilde ödenebilecek en az ücretin 20’den az personel çalıştıran işyerlerinde 2/3’ü, 20’den fazla personel çalıştıran işyerlerinde 1/3’ü İşsizlik Sigortası Fonundan ödenecektir. Öğretim programı gereği staj yapmak zorunda olmayan Yükseköğretim öğrencileri bu kapsam dışındadır.
  9. Mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler 5510/5-(b) bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır.
  10. Resmi meslek ve sanat okulları ile yetkili resmi makamların izniyle kurulan meslek veya sanat okullarında tatbiki mahiyetteki yapım ve üretim işlerinde çalışan öğrencilerin sigortalı sayılmamasıyla ilgili hüküm kaldırılmıştır.

İLETİŞİM
Kurumsal Personel Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.
ADRES:
Vadistanbul Bulvar Ayazağa Mh. Azerbaycan Cd. No:109 I 2A Blok Kat:11 No:84-85-86 34485 Sarıyer/İstanbul
E-MAIL:
Copyright © 2020 Kurumsal Personel Dan. Hiz. A.Ş.
web tasarım: studyocrea